Wednesday 21 March 2012

Sirkus Arnaut


Kirjassaan Sirkus kiertää Suomea Sven Hirn veikkaa, että kyseessä oli ranskalaisen saltomortaleratsastaja Marius Arnautin sirkus. Nuo lehti-ilmoitukset mainostavat Siltasaaren maneesissa tapahtuneita näytöksiä vuonna 1900 Helsingissä. Vierailu jatkui  tämän jälkeen Turussa, Tampereella ja Porissa. Sen jälkeen ei löydy havaintoja Sirkus Arnautista. Vuonna 1903 ranskalainen herra Arnaut näkyy esiintyneen Orlandon johtamassa Sirkus Madiganissa Jönköpingissä.

Ohjelmasta mainitaan ilmoituksessa taideampujaryhmä Boer Trion, Lady Smith (toisessa ilmoituksessa Buuri-Triio Lady Smith). Ryhmään kuuluivat Miss Elsa Dowe, Miss Mila Smith ja Mr Kapteeni Henry Smith. Ilmeisesti alla oleva Elsa Smith on joku heistä. Nimen alla mainitaan hänen olevan keisarillinen venäläinen hovitaiteilijatar. Ilmoituksessa mainostetaan heidän käyttävän luodinvapaita eli kuuliakestäviä kilpiä. Smithit kiersivät Suomea myös 1910–11.

Ilmoituksessa mainitaan myös virolainen taikuri ja jonglööri Constantin Säck, josta ei tahdo löytyä tietoa enempää. Alimmaisena ilmoituksessa näkyy Herra Balettimestari Antonion sovittama nelinäytöksinen perin hassu pantomiimi.


Arnaut vieraili myös Vaasassa. Eräässä lehti-ilmoituksessaan Sirkus Arnaut mainostaa olevansa hollantilainen.

No comments: