Thursday 1 March 2012

Oleg Popov


Klovni Oleg Popov ohjelmalehden kannessa. Moskovan Suuri Sirkus saapui Suomeen vuonna 1962. Seuraavana vuonna Oleg Popov kierteli Yhdysvaltoja.

Oleg Konstantinovitš Popov syntyi Virubovossa Moskovan lähellä heinäkuun viiimeisenä 1930. Tänä päivänäkin herra taitaa pyydettäessä esiintyä vielä yli kahdeksankymppisenäkin. Uransa alussa Popov harjoitteli muita sirkustaitoja kuten nuorallakävelyä, jonglöörausta ja akrobatiaa ja on käyttänyt näitä taitoja numeroissaan. Vuonna 1981 hän voitti Kultaisen Klovnin Monte-Carlon Sirkusfestareilla. Popovin maski on muuten patentoitu. Älkää kopioiko. Tulee kalliiksi.

Ohjelmalehti on painettu pääosin suomeksi ja ruotsiksi. Ponnahduslauta-akrobatia on käännetty ruotsiksi Trampolinakrobatik. Onko se tosiaan niin? Minä kun pidän trampoliinia ja ponnahduslautaa eri asioina. Sanakirjassani tosin luki myös Trampolin.

Tällä kerralla lehti kertoo, että Neuvostoliitossa toimii 48 vakinaista ja 14 kiertävää sirkusta sekä 13 eläinsirkusta (mitä tarkoitetaan eläinsirkuksella ja sirkuksella?). Taiteilijoita on yhteensä yli 6000 ja katsojamäärä kohoaa 32 miljoonaan.

Lehdessä kerrotaan myös, että vuonna 1938 perustettiin Moskovaan maailman ensimmäinen 4-vuotinen sirkuskoulu, joka on ainoa akateeminen oppilaitos ja sirkukseen pääsyn edellytys Neuvostoliitossa kuusikymmentäluvulla.

No comments: