Monday 27 February 2012

Moskovan Suuri Sirkus 1960


Milloin Moskovan Suuri Sirkus vieraili ensimmäisen kerran Suomessa? Samalla nimellä kiersi maailmaa, ja kiertää edelleen, useita sirkusseurueita. Muistaako joku milloin ensimmäinen tuli tänne?

Varhaisin ohjelmalehti löytyi nyt vuodelta 1960. Se oli kooltaan noin 21 x 21 cm ja taitettu keskeltä vinoon. Näin saatiin kolmion mallinen lehtinen. Sen väliin oli taitettu A5 kokoinen paperilappunen, johon oli kopioitu toisenlainen ohjelma saatesanoilla: Ohjelmalehtisemme ilmestymisen jälkeen sattuneiden muutosten johdosta pyydämme arv. yleisoä seuraamaan esitysten kulkua tästä lisälehtisestä.

Tunnistettavia esiintyjien valokuvia ei ollut montaakaan, mutta mainoksia oli saatu myytyä paljon. Capitol ja Allotria mainostivat neuvostoliittolaista ja eestiläistä elokuvaa, Ajanmiehellä oli iso mainos, Cabaret Espilä näkyi, samoin Asu, Suomen Turistiauto Oy, Päivän Sanomat, Kansan Uutiset, Kirjapaino Yhteistyö, Klaus Kurki, Tullinpuomi, Pukeva jne.

Ohjelmalehden alkupuheessa kerrotaan Neuvostoliitossa toimivan 50 kiinteää sirkusta ja kiertäviä telttasirkuksia on 28. Ohjelmistoon kuuluu noin 1500 erilaista numeroa ja artisteja on 6500. Kaikki valtion palkkalistoilla.

Näytöksen jälkeen Björn Gammals kävi pyytämässä Gratchevit-jonglööriryhmältä mainoskorttia ja ihmeekseen sai ihan oikean valokuvan (alla) ja sen taakse omistuskirjoituksen. Vasta myöhemmin Gammals tajusi, että ei neuvostoliittolaisilla artisteilla olekaan mainoskortteja. Hehän ovat valtion leivissä. 3 Gratschewit olivat ensimmäinen ryhmä, joka suoritti yhdeksän ja kymmenen keilan passing-heiton kahden henkilön kesken.

No comments: