Sunday 12 February 2012

Ekvilibristi



Ekvilibristi on tasapainotaiteilija. Eräs vanha sanakirja antaa vastineeksi suomenkieliset sanat viippuja tai taitovoimistelija. Ekvilibrismi tarkoittaa tasapaino-oppia. Sana tulee latinasta. Ekvilibristin esitys perustuu erilaisiin tasapainosuorituksiin, jotka hyvin usein ovat myös akrobatiaa. Usein myös jonglöörit tarvitsevat harjaantunutta tasapainoaistia.

Ekvilibristi pitää itseään tasapainossa jonkun päällä tai jotain esinettä tasapainossa oman vartalonsa varassa. Ensinmainittuja ovat esimerkiksi yksipyöräinen, rola-bola, nuorallakävely tai suuren pallon päällä temppuilu. Jälkimmäisiä ovat vaikkapa perch-numerot tai pyramidit.

Yläkuvassa herrat ovat asettuneet potrettiin Sirkus Empiren sisäänkäynnin eteen viime vuosisadan alkupuolella. Kuvassa näkyy myös mainostaulu, jossa esitellään Wallenius Bros. Equelibrister. Vasemmalla jonglööri Henrico (Björn Gammals) tasapainoilee setelin kanssa. Temppu on kuulemma erittäin vaikea ja onnistuu vain 500 euron setelillä ;-) Alakuva on Tampereen Sisun sirkusesityksestä joskus 80-luvulla. Aaro Laitinen tasapainoilee löysällä vaijerilla ja Ransu Alhoniemi jongleeraa taustalla.



No comments: