Monday, 23 January 2012

Villiä Länttä RuotsisssaVuonna 1963 Trolle Rhodin Zoo-Cirkuksen teemana oli Villi Länsi. Aiempien vuosien kokeilut kolmella maneesilla, jäärevyyllä yms. olivat takana ja nyt jatkettiin perinteisellä eurooppalaisella sirkuksella amerikkalaisin maustein. Ilmeisesti he eivät käyneet Suomessa vuonna 1963?

Kaksi kolmasosaa esityksestä on normaalia klassista sirkusta. Ohjelman päättää Buffalo Bill's Wild West Show, jossa nähdään paljon inkkareita ja lehmipoikia. Ohjelmalehden kuvituksessa ovat sulassa sovussa niin merileijonat, norsut ja valkoiset lehmät kuin postivaunutkin.

Ohjelmalehden alkusivuilla on lyhyt historia Trolle Rhodinin Zoo Cirkuksesta.Siinä mainitaan, että ensimmäisen kerran he vierailivat Suomessa Helsingin Hippodromissa 1947. Björn Gammals pistää kuitenkin päänsä melkein pantiksi, että oikea vuosiluku on 1948. Tuntien Gammalsin muistiinpanojen tarkkuuden, taidan uskon häntä.

Muuten – kerrottakoon tässä myös nykypäivän uutiset: Carmen ja Trolle Rhodinin parikymppinen poika Max Rhodin ampui itsensä muutama viikko sitten. Hän oli hyvin lupaava jonglööri Cirkus Brazil Jackissa Ruotsissa.


Kommentit:

Muistaakseni Rhodinin sirkus kävi Suomessa vuonna 1963. Kiertue oli lyhyt. Suomessa sirkus vieraili käsittääkseni vain joissakin länsirannikon maaseutukaupungeissa.
Ohjelma oli mittava. Trolle Rhodinin muistelmien mukaan lopun kuvaelmassa oli samanaikaisesti mukana maneesissa 35 taiteilijaa. Klovniryhmiä ohjelmassa oli kaksi. Eläimistä mainittakoon että sirkuksella oli mukanaan mm. amerikkalainen biisoni. Norsuja oli mukana vain yksi intialainen norsunpoikanen. Sitä koulutti ja sen kanssa esiintyi Banda Vidane joka myöhemmin oli vuosia vastuussa saksalaisen sirkus Kronen suuresta norsuryhmästä. Petoeläimiä ei tällä kiertueella nähty. Ylimääräisenä ohjelmanumerona nähtiin Suomessa Jack Rhodinin simpanssit. Ruotsissa simpanssinumeroa ei Ruotsin lainsäädännön johdosta voitu esittää.
Minulla on hämärä muistikuva että myös vuonna 1963 mukana olisi ollut käärmeenlumooja. Hufvudstadsbladet noteerasi asian yhden palstan uutisessaan jossa mainittiin että käärmeet kuolivat Pohjanmaalla kylmyyteen ja käärmeenlumooja joutuu nyt tekemään kalliin matkan Marokkoon asti hankkiakseen uusia eläimiä.
Suomen TV taltioi käsittääkseni koko sirkusesityksen ja koko seuraavan talven tästä nauhoituksesta esitettiin valikoituja pätkiä Sirkus Papukaija nimisessä ohjelmassa. Erityisesti on mieleeni jäänyt nopeatempoinen taitava todennäköisesti jugoslavialainen jonglööripariskunta sekä Banda Vidane jolla oli maneesissa samanaikaisesti norsu ja hevonen.
Onkohan tätä taltiointia muuten tallella missään ?

Peter Lindfors
.

1 comment:

 1. Muistaakseni Rhodinin sirkus kävi Suomessa vuonna 1963. Kiertue oli lyhyt. Suomessa sirkus vieraili käsittääkseni vain joissakin länsirannikon maaseutukaupungeissa.
  Ohjelma oli mittava. Trolle Rhodinin muistelmien mukaan lopun kuvaelmassa oli samanaikaisesti mukana maneesissa 35 taiteilijaa.Klovniryhmiä ohjelmassa oli kaksi.Eläimistä mainittakoon että sirkuksella oli mukanaan mm. amerikkalainen biisoni.Norsuja oli mukana vain yksi intialainen norsunpoikanen. Sitä koulutti ja sen kanssa esiintyi Banda Vidane joka myöhemmin oli vuosia vastuussa saksalaisen sirkus Kronen suuresta norsuryhmästä.Petoeläimiä ei tällä kiertueella nähty.
  Ylimääräisenä ohjelmanumerona nähtiin Suomessa Jack Rhodinin simpanssit. Ruotsissa simpanssinumeroa ei Ruotsin lainsäädännön johdosta voitu esittää.
  Minulla on hämärä muistikuva että myös vuonna 1963 mukana olisi ollut käärmeenlumooja. Hufvudstadsbladet noteerasi asian yhden palstan uutisessaan jossa mainittiin että käärmeet kuolivat Pohjanmaalla kylmyyteen ja käärmeenlumooja joutuu nyt tekemään kalliin matkan Marokkoon asti hankkiakseen uusia eläimiä.

  Suomen TV taltioi käsittääkseni koko sirkusesityksen ja koko seuraavan talven tästä nauhoituksesta esitettiin valikoituja pätkiä Sirkus Papukaija nimisessä ohjelmassa.Erityisesti on mieleeni jäänyt nopeatempoinen taitava todennäköisesti jugoslavialainen jonglööripariskunta sekä Banda Vidane jolla oli maneesissa samanaikaisesti norsu ja hevonen.
  Onkohan tätä taltiointia muuten tallella missään ?


  Peter Lindfors
  .

  ReplyDelete