Tuesday 3 January 2012

Akrobatia


Akrobatia on nimitys taituruus- ja sirkusvoimistelulle. Se kattaa niin ison alueen sirkustaiteesta, että en uskalla omilla tiedoillani selittää sitä kovin laaja-alaisesti. Voidaan puhua esimerkiksi tasapaino-, voima-, notkeus-, pari- ja ryhmäakrobatiasta. Tavalla tai toisella lähes kaikki sirkustaidot sisältävät akrobatiaa.

Tasapainoakrobatiaa tehdään sekä jaloilla että käsillä Usein sitä tehdään erilaisten välineiden päällä, esimerkiksi rola bolalla tai yksipyöräisellä.

Hansta-akrobatia tarkoittaa käsilläseisontaan (hand stand) perustuvia akrobatiasuorituksia.

Permantoakrobatia on samantapaista kuin permanto- ja telinevoimistelu. Siihen kuuluu muun muassa kärrynpyöriä ja voltteja. Apuna voidaan käyttää myös vipulautoja tai keinua.

Ryhmäakrobatia sisältää erilaisia ihmispyramideja ja heittoakrobatiaa, kuten cheerleaderit.

Yläkuvassa teräsvaari Enrique Romero hyppää rola-bola -rullalta toiselle rouvan pidellessä telineistä kiinni vuonna 2005. Espanjalainen (Portugalissa syntynyt) Romero oli Suomessa esiintyessään 68-vuotias ja aivan verrattomassa kunnossa. Alakuvassa hansta-akrobaatti Glen Nicolodi koiransa kanssa Sirkus Finlandiassa 2008. Italialainen (Espanjassa syntynyt) Glen on seitsemättä polvea Nicolodin tunnettua sirkusdynastiaa.

No comments: