Sunday 11 December 2011

Gauchot


Ensin ajattelin että ei hemmetti, eihän tämä ole sirkusta, mutta muutin kyllä mieleni. Itse asiassahan se on juuri sitä sirkusta, joka aikoinaan esitteli ihmisille maailman ihmeitä, kummallisia olioita ja eksoottisia eläimiä. Se oli silloin kun ei ollut televisiota eikä sanomalehdissä ollut valokuvia.

Siinä jäi Hamina Tattoo toiseksi kun gauchot tulivat areenalle. Diablos del Fuego esiintyi Sirkus Finlandiassa vuonna 2005. Eipä ole sen jälkeen kohdalle sattunut montaakaan esiintyjää, jotka yhtä näyttävästi eläytyvät rooliinsa. Naismaiset saappaat, rinta napaan asti auki, pitkä tukka hiestä märkänä, rinta rottingilla ja silmät leimuten. Testosteroni oikein roiskui. Nautin todella näkemästäni vaikka se ei ollut muuta kuin rummutusta ja kivien pyörittelyä narujen päässä. Mukana ollut latinalainen raivo sai aikaan hyvin eksoottisen tunnelman.

Sana gaucho on portugalia. Gauchoja asuu Argentiinassa, Uruguayssa, Paraguayssa, Etelä-Chilessä (jossa käytetään nimitystä huaso) ja Etelä-Brasiliassa. Se on jonkinlainen löyhä vastine Pohjois-Amerikan cowboylle. Perinteisesti gauchot ovat paimentaneet karjaa ja harjoittaneet maataloutta pääelinkeinonaan. Cowboyn tapaan gauchoihin liittyy romanttinen perinne, joka on näkynyt etenkin Argentiinan kulttuurissa.

Bolas, myös bola tai boleadoras on heitettävä ase, joka koostuu kahdesta tai useammasta toisiinsa köydellä kytketystä pallosta (kuvassa kaverin vyössä näkyvä valkoinen naru). Bolaa käytetään pyydystämiseen heittämällä se siten, että pallot kietovat köydet uhrin jalkojen ympärille. Pyörittämällä käsissä palloja niin että ne ottavat kiinni lattiaan, saadaan aikaan rummutusta vastaava ääni.

No comments: