Monday 24 October 2011

Sariolan historiaa


Suomen Tivolin nettisivuilla kerrotaan, että Sirkus Sariola toimi vuosina 1949–51 ja lopetettiin 1952. Tivoli Sariolan nettisivuilla kerrotaan, että sirkus teki konkurssin vuonna 1953. Siltä vuodelta ohjelmalehden kansi ylhäällä. Löysin sen Björn Gammalsin arkistosta. Itse asiassa näitä ohjelmalehtisiä on kaksikin erilaista. Toisessa mainitaan kuuluttajaksi elokuvanäyttelijä Tauno Majuri ja toisessa hänen kollegansa Bruno Johansson.

Arkistosta löytyi yksi kysymysmerkkikin. Vuoden 1949 ohjelmalehden mukaan Sirkus Sariola täytti sinä vuonna 50 vuotta. Syntymävuodeksi on merkitty 1899. Nykyään kuitenkin kerrotaan Sarioloiden liiketoiminnan alkaneen 1888. Toisaalta löytyy myös tieto, että Sariola-dynastian esi-isä  J.A.W. Grönroos kokeili sirkuksen pyörittämistä vuonna 1898. Muistiko nyt joku jossain vaiheessa väärin?

Siis – minun ymmärtääkseni Sirkus Sariola toimi 1949–1953 ja Sariolan suvun tivolitoiminta alkoi 1888 tai 1899.

Kaikella kunnioituksella – Sariolan suku ansaitsee kaksikin hatunnostoa tavallisen kansan viihdekulttuurin hengissä pitämisestä Suomessa. Historiaa pitäisi kuitenkin tallettaa faktoina. Ja mielellään selkokielellä, koska monelle työkseen kirjoittavallekin näkyy olevan yhä epäselvää mitä eroa on tivolilla ja sirkuksella.

www.suomentivoli.fi
www.tivolisariola.fi
www.matkataanajassa.fi/matkataanajassa/keravanhistoria/sariola.html

No comments: