Sunday 25 September 2011

Sirkussauna


Eihän suomalaiset voi elää ilman saunaa edes sirkuksessa. Ulkolaiset artistit sitä touhua joskus katselevat huuli pyöreänä. Saunavaunu kulkee Sirkus Finlandian karavaanin mukana koko kiertueen ajan. Aikaa saunomiseen riittää kuitenkin vain silloin, kun ollaan samalla paikkakunnalla useampi päivä. Lauteille mahtuu kerrallaan 4–5 henkeä ja sähkökiuas antaa kipakat löylyt.

Sana sauna on vanha ja omaperäinen suomenkielinen sana, ja sen alkuperäisenä muotona pidetään sanaa savńa, jolla on vastineita itämerensuomalaisissa kielissä ja saamessa. Peseytymisen ja vedenlämmityksen lisäksi saunassa hoidettiin ennen vanhaan sairaat, synnytettiin lapset ja pestiin kuolleet. Saunassa myös valmistettiin maltaita ja palvattiin lihoja.

Yläkuvassa lihojaan palvaa ja maltaita nauttivat Seppo Tauriainen, Antony Roos ja Kalle Roos. Harmi vaan, että kameran linssi meni kuumuudessa sumuiseksi peittäen armeliaasti yksityiskohdat. Alakuvassa sirkustirehtööri Carl-Gustaf Jernström odottaa omaa saunavuoroaan.

Muuten – maailman suurin puulämmitteinen sauna löytyy Suomelinnasta. Merisotakoulun saunan löylyhuoneeseen mahtuu kerrallaan jopa 180 ihmistä ilman väkivaltaa. Se lämmitetään parina päivänä viikossa.

www.sirkusfinlandia.fi
.

No comments: