Friday 2 September 2011

Pienoismalleja rakentamaan!



Tämän Sirkus Finlandian sisätilamallin on vuonna 2002 valmistanut Ikaalisten Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitoksen Mallinrakennusosasto. Mittakaava on 1:100. Sama porukka on tehnyt myös koko sirkusleiriä kuvaavan pienoismallin.

Sirkusten pienoismallien valmistus ja keräily on Euroopassa hyvin suosittua. Rakentajilla on omia lehtiä ja yhdistyksiä.

Alakuva on otettu Monacossa 2007, jolloin siellä oli alan harrastajien messut. Näytteillä oli useita kymmeniä sirkusleirejä. Kuvassa on Gleich-nimisen sirkuksen pienoismalli. Sirkuksessa oli kolme maneesia. Sirkuksen omisti itävaltalainen Julius Gleich (1886–1951). Telttaan mahtui 10000 henkeä (Sirkus Finlandiaan 1250). Sen eläintarhassa oli 160 eläintä. Lisäksi oli 116 ratsua. Gleich oli yksi maailman suurimmista sirkuksista.


Kommentit:
Löytyisiköhän joku, joka olisi kiinnostunut rakentamaan pienoismallin vanhasta puisesta sirkusrakennuksesta. Meillähän on ollut Sven Hirnin kirjojen mukaan useitakin puisia 'tilapäisiä' sirkusrakennuksia sekä Turussa että Helsingissä ja Tampereella. Joskus 'tilapäisyys' kyllä pakkasi olemaan pysyvä piirre. Yhdestäkään ei ole valokuvaa jäljellä, mutta rakennuspiirustukset on olemassa paristakin Helsingin rakennuksesta. Pystyisikö niiden perusteella rakentamaan pienoismallin? Ruotsissa ja Tanskassa olleista ja olevista rakennuksistahan on olemassa kuvia. 
Kyselee Markku Aulanko 

1 comment:

Anonymous said...

Löytyisiköhän joku, joka olisi kiinnostunut rakentamaan pienoismallin vanhasta puisesta sirkusrakennuksesta. Meillähän on ollut Sven Hirnin kirjojen mukaan useitakin puisia 'tilapäisiä' sirkusrakennuksia sekä Turussa että Helsingissä ja Tampereella. Joskus 'tilapäisyys' kyllä pakkasi olemaan pysyvä piirre. Yhdestäkään ei ole valokuvaa jäljellä, mutta rakennuspiirustukset on olemassa paristakin Helsingin rakennuksesta. Pystyisikö niiden perusteella rakentamaan pienoismallin? Ruotsissa ja Tanskassa olleista ja olevista rakennuksistahan on olemassa kuvia. Kyselee Markku Aulanko