Wednesday 17 August 2011

Rake Tamminen


Ennenvanhaan oli toisin. Kiertävissä tivoleissa oli myös pienet sirkusteltat ja joskus useita ohjelmatelttojakin. Mainoskuuluttajat huusivat kilpaa toistensa päälle kehuen omaa kohdettaan. Jokaisella kuuluttajalla oli oma nuottinsa ja omat maneerinsa, jotka vuosien mittaan oli heihin tarttunut. Yksi tällainen telttaanhoukuttelija oli myös Rake Suomen Tivolissa. Sama ääni ja tutut äänenpainot hätkähdyttivät muistot mieleen kun vierailin Kansallissirkuksessa 1981 Kangasalan messuilla (yläkuva).

Raimo Tamminen (1930–1992) oli syntyjään Huittisten Lauttakylästä. Taiteilijauransa hän loi kyllä muuten kuin mikrofoni kädessä. Rake oli akrobaatti ja jonglööri. Ammattilaisena hän aloitti 1949 Toivo Sariolan Tivolissa. Vaimonsa Airin (o.s. Isokoski)  kanssa hän muodosti parin 2 Avandis tai Avandis. He esiintyivät Sirkus Finlandiassa vuosina 1978–1980. Mukaan otettiin myös kultainen noutaja -koira ja artistinimeksi otettiin Tammiset & Golden Brix.

Vuonna 1981 yhdessä Maria ja Pentti Heinosen (Maria & Ben)  kanssa Tammiset perustivat Kansallissirkuksen. Parin vuoden päästä Tammiset jatkoivat yksin ja vuonna 1984 toiminta loppui.

Alakuvassa Tammiset ja Kultaiset noutajat Tampereen Sisun sirkusesityksessä Sampolassa joskus 80-luvun alussa.


No comments: