Saturday, 23 July 2011

Sirkus Finlandia marssi


Sirkus Finlandian marssi soitetaan aina näytöksen aluksi. Sen on on säveltänyt Veikko Ahvenainen (s. 24.9.1929, Kuopio). Hän on suomalainen harmonikkataiteilija, säveltäjä, orkesterinjohtaja ja sanoittaja. Hän esiintyy edelleen ja arvioi itse olevansa vanhin esiintyvä harmonikansoittaja.

Veikko Ahvenainen tienasi yhdeksänvuotiaana rahat ensimmäiseen hanuriinsa jakamalla sanomalehtiä ja keräämällä kuparilankaa. Pitkäsen Osto- ja Myyntiliikkeestä hän osti Kaiutar–nimisen kaksirivisen haitarin.

Kolmentoista ikäisenä Veikko pääsi tuuraamaan Suomen Tivolin vakiohanuristia, kun tämä oli välillä ”sairaana” – siis kännissä. Vuotta myöhemmin haminalaisten Elisabeth Romanoffin ja Lasse Patrikaisen sirkus palkkasi Veikon sirkustaiteilijoiden säestäjäksi. Soittokoroke oli leijonan häkin päällä. Joka ilta näytöksen päätteeksi koroke otettiin pois ja Veikolle tehtiin peti häkin päälle. Leijona jäi tietysti häkkiinsä!

Veikko harrastaa yhä maratonia ja savolaiseen tapaan puhuu koko ajan. Veikko Ahvenainen on saanut Pro Finlandia -palkinnon vuonna 2010.

veikkoahvenainen.com
www.sirkusfinlandia.fi
www.suomentivoli.fi
fi.wikipedia.org/wiki/Pro_Finlandia
.

No comments:

Post a Comment