Monday, 11 July 2011

Haluaisin norsuja Suomeen

Ymmärrän sen, että on järjetöntä ampua merikotkia tai päästää luontoon puolta minkkitarhaa, mutta miksi Suomessa ei saa pitää norsuja sirkuksessa. Kotieläin ja lemmikki se on mielestäni siinä kuin hevonen ja koirakin. Syksyllä 1986 Maa- ja metsätalousministeriö kielsi norsujen eli elefanttien käytön sirkuksissa. Valtaosassa maailmaa se on sallittua, mutta esimerkiksi Euroopassa käydään tällä hetkellä valtavaa sanasotaa eläinten kieltämisestä sirkuksissa. Eläinsuojelijat ja sirkuslaiset puhuvat molemmat eläinten puolesta, mutta eri sanoin.

Koska eläinkouluttajan leipä on kiinni hänen eläimistään, niin on itsestään selvä, että hän pitää hyvää huolta eläimistään. Enemmän sirkuseläimillä on virikkeitä ja huolenpitoa kuin eläintarhan häkeissä pyörivillä sukulaisillaan.

Ensimmäisen kerran suomalaiset tapasivat sirkusnorsun jo 1804. Ensimmäinen suomalainen sirkus aloitti vasta 1896. Pienempiä suomalaisia seurueita esiintyi toki aikaisemminkin, esimerkiksi oululaiset Westerlundin veljekset 1880.

Kuvassa pikkunorsu pesulla ennen esiintymistään Sirkus Finlandiassa joskus 80-luvun alussa.
.

2 comments:

  1. Eikös mahtanut Finlandian pikkunorsun nimi olla Vanni? Näin siis minä olen kuullut ja nähnyt itse kyseisen norsun tosin aikuisena ja eläintarhassa.

    ReplyDelete
  2. Niinpä olikin. Tämä pikkunorsu ei kuitenkaan ole Vanni, vaan sen saksalainen lajitoveri. Vanni olikin aikamoinen jättiläinen Liedon Zoolandiassa. Vannista pari sanaa lisää heinäkuun 25 päivän jutussani "Eka norsu Suomessa tänään vuonna 1804".

    ReplyDelete